vineri, 16 decembrie 2011

Ma pregatesc pentru serbarea de Craciun...

Am terminat amenajarea clasei, pregatitul cadourilor pentru copii. A trebuit sa alerg ceva zilele astea si nu o spun ca un repros adresat parintilor clasei, dimpotriva, ii apreciez mult pentru eforturile pe care le fac. Spun treburile astea pentru ca mi-a ajuns cutitul la os si, astazi mai ales, m-am decis sa sa ma intorc frumusel cu fatza impotriva vantului (stiti expresia). M-am saturat sa indur asemenea ciobanului mioritic si sa ma resemnez, stiind ca urmeaza sa fiu luata la misto de guvernanti, de toti baietii veseli pusi in functii pe criterii politice, care nu au niciun habar despre sistemele educationale de afara, ci pun cate o intrebare-doua subalternilor care mai misca in front cat de cat. Adica acelora care inca nu au fost decerebralizati de sistem, de shpagi, de dorinta de imbogatire fara munca.

Sunt invatatatoare de 15 ani. Am terminat si eu niste facultati, ca tot omul. Imi fac meseria din pasiune. Din salariul primit la scoala imi cumpar tigari (da, stiu, ar trebui sa ma las), rar cate o carte cadou pt elevii mei si platesc intretinerea. De atat imi ajunge. Ca sa am din ce trai, am un al doilea loc de munca. Si, bineinteles, nu am familie, pentru ca nu am, de fapt, o viata. Daca as avea un copil, am muri de foame amandoi. Chiar daca m-as lasa de fumat.

De luna trecuta nu-mi mai platesc contributia la sindicat. Nu exista sindicat nici in spirit, dar nici fizic nu va mai exista, in contextul legislativ actual.

Refuz sa imi mai semnez condica! Refuz sa mai completez tabelul cu activitatile extrascolare! EDUCATIA SE FACE DIN CONSTIINTA, NU DIN FRICA! REFUZ SA SCOT PE BANDA RULANTA CARNE DE TUN PENTRU HOTII CARE VOR VENI! ELEVII MEI VOR GANDI SI VOR ALEGE INTOTDEAUNA CE E MAI BINE PENTRU EI SI PENTRU TZARA ASTA, daca vor mai sta in ea.

Ultimele gaselnite ale onor ministerului (scris cu "m" mic, pentru ca mai are pana castiga respectul meu): fiecare invatator va preda trei sau patru discipline optionale la clasa, in conditiile in care tot onor statul nu asigura baza materiala, sa faca in asa fel incat invatamantul in Romania chiar sa fie gratuit. Vrem performanta, dar nu investim. Vrem clasa zero sa intre in cadrul scolilor, dar suntem suficient de tampi sa nu realizam ca dotarea claselor nu permite "inrolarea" unor elevi atat de mici. Cum stau in banci? Cum ii asigur pozitia corecta la scris? sau desenat? Cum il duc la toaleta, ca nu ajunge sa foloseasca amaratul ala de scaun?

Eu, Eugenia Caragancev, am dat cu subsemnatul, impreuna cu parintii clasei mele, pentru achizitionarea unor auxiliare. Ca mine au facut si altii. De ce? Cum sa fac performanta pe niste manuale despre care umbla vorba (si stim ca fum fara foc nu iese) ca ar fi aprobate pe shpagi? Nu sunt toate asa, dar sunt. De ce trebuie sa justific cuiva de ce am ales acele materiale? Cui sa justific? Unuia care ia spaga?

Meseria de educator, indiferent la ce nivel se desfasoara, are o componenta morala de nebatjocorit. Teoretic. Dati afara scursurile care se angajeaza in invatamant pentru o perioada, considerand ca salariul este un fel de ajutor de somaj! Asta este o vocatie, nu o meserie!

... Venisem chitita acasa, sa ma imbrac frumos, sa ma coafez. N-o s-o fac! Eu nu sunt aia coafata! Eu sunt aia care-si permite o pereche de blugi de 13 lei si un tricou asijderea, dar sunt curata pe maini. Nu iau spaga. In ziua cand voi lua spaga, voi schimba meseria de educator pe cea de centurista. Pentru ca nu se va mai simti nicio diferenta. M-as vinde oricum. Iar eu nu sunt de vanzare!

Parinti - pentru ca aproape toti sunteti sau veti deven, faceti ceva pentru copiii vostri! Luati o decizie! Oricare! Dar luati-o... Tzara asta se duce de rapa cu acordul nostru...

2 comentarii:

andrei spunea...

Da kali, sincer nu cred ca se mai poate face nimic impotriva a ceea ce se intampla, este ca un virus ce se intinde cu repeziciune si stii bine ca parintii tin capul la "cutie" cand vine vorba de masuri radicale, numai de dragul odraslelor sa nu se supere aia micii :)), eu spun sa se salveze cine poate...

Anonim spunea...

Nu v-am fost eleva dvs. direct, dar am fost intr-o alta clasa de elementara care a început în 2005. Am prins primul an de școală în clădirea veche de la 173, după am tras încă 5 ani în clădirea care ne-a fost împrumutată de 175, pana când m-am mutat în alta școală.

Stiam de blogul asta de ceva timp, dar uitasem complet de el. Am recitit postarea asta acum și m-a făcut sa mă simt foarte trista. Trista pentru ca după 12 ani, tot ce scrie aici e la fel de valid cum era atunci. Da, am fost de fapt carne de tun pentru cei care au venit sa ne conducă. Abia după un deceniu am realizat cât de corupta a fost toată conducerea școlii și cum goana asta după bani, furat de fonduri de la minister și ignoranta conducerii ne-a furat, de fapt, educația pe care o meritam. Mă gândesc cu plăcere la anul acela pe care l-am petrecut în școală veche, cât de frumoasa era, aveam spațiu sa ne jucam, sa învățăm. și după mă gândesc cu groaza la restul anilor care au urmat în 175, când se făcea mișto de noi ca nu avem școală noastră. Și în fiecare an ni se spunea ca "la anul ne mutam înapoi". În fine, amintiri.

Eu am plecat din țară la 18 ani după ce am luat bac-ul, și m-am dus în străinătate la facultate. M-am stabilit aici și am rezidenta permanenta. Și eu, și toată familia mea. Mai am doar 2 rude în țară. Momentan nu știu dacă mai am unde sa mă întorc. Am impresia sa și peste încă 10 ani, ce ai scris tu aici va rezona cu mine la fel de mult ca în 2011 și 2023. Îmi pare rău ca nu am putut face mai mult și ca ne-am luat traistele și am plecat. Am obosit. Cu cât mă gândesc mai mult la sistemul asta, mă simt din ce în ce mai mică.

Sper ca lucrurile sunt mai ok pentru tine acum și ca ai găsit ajutorul de care aveai nevoie din partea ministerului. Respect faptul ca faci asta din pasiune, și îmi amintesc de tine ca fiind o persoana foarte buna și care spune lucrurilor pe fata.

O eleva care va mai tine minte